Fem tips til uteaktiviteter med barna

You are here

Høstferien er her, men du trenger verken å forberede stort eller reise langt for å finne på noe gøy med barna. Norges største pappablogger Pappahjerte og mammabloggeren Mammadamen har vært på skogtur sammen. Her får du deres beste tips til gøye ting å finne på i skogen med barn.

Forskning viser at barn som er mye i naturen blir mer kreative, fantasifulle og lærer raskere. I Norge er vi så heldige å ha skog omkring oss overalt. Den kan vi alle ferdes i helt gratis. Og selv om høsten er her, betyr ikke det at det må bli slutt på uteaktivitetene.

–  Naturen er full av spennende leker og aktiviteter, så bruk kreativiteten og ha det gøy. En sølepytt, kongler og steiner. Kler du ungene etter været og i klær som er komfortable å leke i, kan de leke i timevis, fastslår Peter Kihlman, mannen bak Norges største pappablogg Pappahjerte, aktuell med boka «Fra ungkar til far», og pappa til Gustav på to år.

5 gøye ting å finne på i skogen

  1. Gå på insektjakt! Maurtuer er lette å finne, og løfter dere på bark, ser dere mest sannsynlig et skrukketroll eller flere. Er dere riktig heldige, kan dere finne et saksedyr med en saks på halen også.
  2. La barna klatre! Klatring i naturen er genialt. Mens de eldre barna som har god balanse og motorikk, kommer seg høyt opp i trærne, rekker ikke de yngste opp til grenene i de høyeste trærne og må finne seg mindre trær eller en bergknaus å klatre på. Naturen er faktisk full av lekeapparater tilpasset ungene. Det er bare å la barna bokstavelig talt klatre seg frem til eget ferdighetsnivå og kjenne på mestringsfølelsen naturens naturlig utfordringer gir.
  3. Pinneleker! Pinner er naturens universalmiddel. Unger elsker pinner fordi de kan brukes til så mye. En pinne kan bli et sverd, en blyant til å skrive navnet sitt i jorda eller la ungene lage sine egne spiseredskaper og spikke pinnene til pølsespyd! Dra ut på pinnejakt og se hva dere finner!
  4. Dra på lydsafari! Be ungene være musestille og lytte ekstra godt etter. Hvor mange og hvilke lyder klarer de å høre? Skogen er full av spennende lyder – fugler kvitrer, grener knekker, løvet rasler, vinden hvisker … .
  5. La barna utforske på egenhånd! Det er få andre steder barna så lett kan engasjere seg selv enn i skogen. Her er det mye å utforske og undre seg over. La ungene gå på skattejakt alene og finne fargerike blader, mose og morsomme steiner. Skattene kan dere ta med hjem og lage små kunstverk med maling og blader limt på ark. Mosen kan limes på stenene, ansikt males og så har dere plutselig små troll.

Kilder: Peter Kihlman («Pappahjerte») og Karianne Gamkinn («Mammadamen»)

–  Akkurat nå er skogen ekstra fin med fargerike blader, sopp og mange andre morsomme skatter å lete frem og utforske for barna. Det gjemmer seg insekter og småkryp under hvert eneste løvblad, stein eller bark. Å gjøre noe så enkelt som å gå på insektjakt og kikke etter små kryp under steiner og blader, er alltid en stor suksess hos ungene, sier Karianne Gamkinn, forfatter av mammaboka «Beklager, jeg må være mamma» og bloggeren bak Mammadamen. Hun er utdannet lærer og mamma til August (6) og Hans Georg (3).

–  Og pinner! sier Peter.
–  Unger elsker pinner fordi de kan brukes til så mye. En pinne kan bli et sverd, en blyant til å skrive navnet sitt i jorda eller la ungene lage sine egne spiseredskaper og spikk pinnene til pølsespyd! Dra ut på pinnejakt og se hva dere finner!

LA BARNA KLATRE OG UTFORSKE.
I skogen får barn brukt hele seg med alle sine sanser. Treklatring er et godt eksempel på hvordan naturen utfordrer på flere måter. Klatring er i seg selv fysisk utfordrende og bra balanse- og motorisk trening.

Men mens klatring i for eksempel et lekestativ har en opplagt vei opp og ned igjen, er å klatre i et tre uforutsigbart og ungene må tenke kreativt og selv finne løypa opp og ned. Og neste gang finner han kanskje en helt ny måte å klatre på.

–  Både August på seks år og Hans Georg på tre elsker å klatre. Noe av det som er så genialt med klatring i trær og i skogen, er at leken tilpasser seg ferdighetsnivået. Barna kan bokstavelig talt klatre seg frem til eget ferdighetsnivå og kjenne på mestringsfølelsen naturens naturlig utfordringer gir. Mens seksåringen som har god balanse og motorikk, kommer seg høyt opp, rekker ikke treåringen opp til grenene i de høyeste trærne, og må finne mindre trær som passer ham, sier Karianne.

Netboard will be here

KLE BARNA GODT.
Om høsten kan været være skiftende og å kle ungene etter trelagsprinsippet er smart. Med lag på lag er det enkelt å legge til eller ta bort et plagg når været endrer seg.

– Kle barnet i ull eller superundertøy i polyester som holder barnet varmt innerst, bruk fleece som puster og varmer som midterste lag og parkdress eller skalljakke og skallbukse som holder kulde og vind ute til det ytterste laget, råder Sofia Sandblom, markedssjef i Polarn O. Pyret, som lager klær på barnas premisser. Det betyr klær som er komfortable å leke i, er slitesterke og som tåler all slags vær.

– Er det kaldt når dere drar hjemmefra, er skallparkdress med god plass for bevegelse perfekt som ytterste lag, råder Sofia.
– Etter å ha lekt seg varme eller når sola varmer godt, kan det holde med vindfleece eller fleece ytterst. Helt innerst er superundertøy i polyester som er mykt som silke og komfortabelt å leke i for unger som beveger seg mye et godt valg.

Stats read: 
10 035
Stats like: 
13
↓ Artikkelen fortsetter under