Slik unngår du en ufordragelig unge

You are here

Er barnet ditt av typen som brøyter seg frem, glemmer å takke og aldri sier unnskyld? Her er noen tips til å gjøre poden mer spiselig.

Eplet faller ikke langt …

Eksemplets makt er kanskje sterkere enn noe annet, og vi vet at barna hermer vår oppførsel. Nøkkelen ligger ikke i hva du sier, men i hva du gjør. Ingen av oss er perfekte foreldre, og lunten fyres av for tidlig i ny og ne. Men si unnskyld, forklar barnet at du ikke mente å være så streng.

Rammer og grenser

Det er viktig å sette rammer for hva barnet får lov til, slik at det vet hva som forventes. Først når barnet har en tydelig regel, kan hun forholde seg til en grense: «Sitter du ikke rolig ved bordet når du spiser, må du gå ifra. Men du kan gjerne komme tilbake når du har tenkt deg litt om».

Ros på ros

Det får aldri blitt nok ros. Pedagogene kaller det positiv forsterking – barn gjør gjerne om igjen noe de har positive erfaringer med. Overse det du ikke liker, og fremelsk den adferden du ønsker å se mer av.

Netboard will be here

Bygg selvtillit

Hvordan vi møter barnas oppførsel, er små byggesteiner i det som skal bli barnas selvbilde. Femåringen som stadig får høre at hun er masete, vil se på seg selv som masete. Det blir aldri for mye ros og skryt, det er lettere å jekke altfor god selvfølelse ned et hakk enn å bygge den opp fra ingenting.

Overse sutringen

Ved å overse oppførsel vi ikke vil ha noe av, ignorerer vi barnet. Enkelte mener at dette ikke er disiplin nok. Men faktum er at dette er det mest effektive vi kan bruke overfor barn! Barnas oppførsel er skapt av den oppmerksomheten den får. Derfor kan kjefting og trusler om straff oppleves som belønning, selv om det er negativt.

Belønning

Du kan belønne spontant: Barnet sitter stille i bilen, og du belønner med å leke med barnet med en gang dere kommer hjem. Eller du kan planlegge belønning: Gjør en tydelig avtale med barnet. Bruk for eksempel klistremerker på et ark. Etter oppnådd antall, vil avtalt belønning deles ut.

Ikke forvent det umulige

Det er stor forskjell på hva du kan forvente av en treåring og en på ni. Frem til barnet er tre år, må det gjetes. Husk at barn er forskjellige, selv om de kanskje er på samme alder.

I orkanens sentrum

Når det blåser som verst, husk at det er sunt med motstand! Tenk om barnet ditt aldri sa deg imot – eller om det vokser opp uten å ha egne, sterke meninger.

Tålmodighet …

Og så var det det med tålmodigheten. Det er jammen en utfordring iblant. Du er ikke i mål etter tre «ros», en «belønning» eller fire «overse masing». Men du må ikke gi opp!

Bare av og til?

Gir du etter innimellom, vil en fireåring se det som mulig å få is HVER gang han maser i butikken. Ikke bare den ene dagen du ikke orket å ta kampen …

Stats read: 
29 051
Stats like: 
120
↓ Artikkelen fortsetter under