• SJARMERENDE BY: Split er en perfekt by for barnefamilier. Hele det historiske sentrum og den lange havnepromenaden er bilfri, så her kan barna løpe fritt.

  • ØYLIV: Kroatia har mange fine øyer, som her på Brac. Båttrafikken er godt utbygget, noe som gjør det enkelt å dra på øyhopping i Kroatia.

  • BARNEVENNLIG BY: Split har et bilfritt sentrum, så her løper og leker barna fritt.

  • MMMMM: Det er mye god mat i Kroatia, og nærheten til Italia gjenkjennes i deres kjøkken. – Denne pizzaen burde Hellstrøm ha smakt, mener Jakob (9).

  • ET MUST: Strandsko er et must i Kraotia, da strendene ikke har sand, men små rullesteiner. Du får kjøpt dem overalt, og de koster slikk og ingenting.

KROATIA: Øker stadig i popularitet

You are here

Kroatia har seilt opp på ti-på-topp-listen over de mest populære feriemålene for oss nordmenn. Er det de billige prisene, det krystallklare vannet eller de stadig flere direkterutene med fly som lokker?

Reise med barn til Kroatia: 

– De siste årene har vi hatt stadig flere norske gjester, og det liker vi godt, smiler kelneren på den koselige restauranten Topolino i havnen i Bol på øya Brac.

– Det er til og med noen norske familier som har kjøpt seg ferieleilighet her, og de kommer stadig innom for å spise. Før var det mest tyskere her, men vi liker bedre de norske gjestene, sier han og setter en perfekt pizza med tynn, sprø skorpe som kommer rett fra den vedfyrte pizzaovnen i restauranten foran oss.

– Skål, sier han før han svinser videre.
– Tror du han forstår hva det betyr, spør Jakob (9) litt undrende.

Det er uansett ikke så viktig at han bommet litt på norsken, for det er gjestfritt og imøtekommende, akkurat som resten av vår opplevelse i Kroatia.

PRAKTISK:
  • Komme dit: Ving, Apollo, Kroatiaspesialisten og Solfaktor arrangerer charterturer til Kroatia. Norwegian og Sas har direkteflyvninger fra mange norske byer til flere destinasjoner i Kroatia.
  • Priser: Valutaen er kuna, der en kuna er omtrent det samme som en krone. Det er fortsatt rimelig for oss å feriere og å spise ute i Kroatia. Shopping er også rimeligere, og du kan finne merke- eller kjedeklær til en billigere penge enn hjemme.
  • Når: Turistsesongen med behagelige sommertemperaturer varer fra midten av mai til ut september.

LAGT OPP FOR TURISME.
Vi lemper tunge kofferter av flybussen ved havnen i Split, og merker allerede her at dette er en by tilrettelagt for turister. En gammel dame holder frem et skilt og spør om vi vil leie et rom. Men vi skal, som de fleste turister som kommer til Split, videre med båt ut til øyene.

Men først har vi et par timer i Split. Vi plasserer koffertene i en av de mange betjente lukene som tar vare på bagasje for backpackere og reisende, og rusler innover mot sentrum av byen.

Mitt niårige reisefølge er spent på ferien, og har laget seg en liten regle for å huske hva det heter dit vi skal.

– Først tar vi et splitthopp, og så brakk vi beinet, nynner han.
For etter Split, går turen videre til øya Brac (som riktignok uttales bratjs, men da passer det jo ikke inn i reglen).

Sola stikker frem fra skylaget, og folk rusler rolig rundt på den lange havnepromenaden, Riva, i sentrum av Split. Lokale smågutter spiller fotball på vei hjem fra skolen, småbarnsforeldre triller vogn og gamle menn sitter på benker og titter på folkelivet.

Netboard will be here


KOMBINASJONSFERIE: Kroatia har gode muligheter for litt bading og litt byferie. Sett gjerne av et par dager i Split før dere reiser ut til øyene eller til badestedene langs kysten.

ANTIKKE BYMURER.
– Oj, her var det fint, sier Jakob da vi går inn buegangen til de tykke murene til Diocletians palass. En gammel romersk borg oppført av keiser Diokletian før år 300, utgjør nemlig sentrum av Split. Det er som å rusle rundt i en levende kulisse. Dagliglivet leves innenfor de antikke bymurene. Klesvasken henger til tørk høyt over hodene våre mellom de smale gatene. Et småfrikete kjærestepar lufter hunden, en nonne rusler forbi med handleposen, japanske turister går i flokk etter guiden som holder et flagg høyt, sangen fra et kor siver ut gjennom den åpne døren til katedralen, og over alt sitter folk og drikker kaffe. Også på trappetrinnene foran klokketårnet, der puter er lagt ut og de historiske omgivelsene er gjort om til en kafé.

Vi gjør som de lokale, bestiller en kaffe og en nypresset sitronlimonade, og setter oss ned for å se på folkelivet. På den åpne plassen løper noen småjenter etter duene, og vi kjenner at her er det fint å være.

Utenfor bymurene i Split sentrum ligger markedet med fristende frisk frukt, fargerike grønnsaker og lokale spesialiteter. Dette er et av de største markedene i Kroatia, og her er det er spennende å rusle rund.

Utvalget av frukt og grønt bugner, ikke fullt så fristende er utvalget av klær som selges ellers på markedet. Ofte kan det være spennende å gå på skattejakt på slike markeder, men her er klærne langt fra siste mote, så vi lar polyesterkjoler og blingbling henge, og rusler videre. Men niåringen har sett en t-skjorte med trykk av favorittspillet Minecraft på, og er fast bestemt på at det er akkurat den som skal til for å gjøre ham lykkelig. 50 kuna (tilsvarer omtrent det samme i kroner) etterpå er t-skjorten hans, og vi må gå for å rekke båten som skal ta oss over til den vakre ferieøya Brac.

Tips #1: Sett av en dag eller to i Split. Det er en fin og barnevennlig by med mye spennende å se. Perfekt kombinasjon av sol og bad- og byferie.

Tips #2: Kjøp strandsko til både deg selv og barna første dagen. De selges over alt, og sørger for at strandbesøket blir mye mer behagelig. Au, rullestein er vondt å tråkke på.

Tips #3: Dropp hotell og lei dere inn hos private. Mye mer sjarmerende. Sjekk for eksempel Tripadvisor for å finne private utleiere.

SMÅ, PRIVATE HOTELL.
Katamaranen sklir forbi irrgrønne åser og fjelltopper. Enkelte avsidesliggende steder ligger små klynger med hus som ved et raskt øyekast kan forveksles med småsteder innerst i Vestlandsfjorder i Norge. Men det er bare tilsynelatende, for når vi legger til kai i Bol, ser vi at landsbyen har en helt annen sjarm. Her ligger murhus med røde tak tett i tett, og langs den lille småbåthavnen sitter folk og nipper til kaffen (de er virkelig glade i kaffe i Kroatia).

Vi triller koffertene opp en bratt bakke til Villa Giardino, der vi har bestilt rom for et par netter. Og for et sted! Vi blir smilende tatt imot av Christine Gratelli som åpner smijernsporten, fører oss gjennom en frodig hage og inn til resepsjonen der hun straks tilbyr oss et glass limonade hun har laget av sitroner fra hagen.

– Jeg flyttet hit fra Wien for mer enn 20 år siden da krigen her var over. Sammen med mannen min, som var kroat, kjøpte jeg dette stedet. Det var en rønne, og vi satte det gradvis i stand. Så gjorde vi som mange andre rundt her – begynte å leie ut til turister, smiler hun og tilbyr mer limonade.
– Men for et par år siden døde mannen min, og nå må jeg drive det alene. Så nå er det bare meg og kattene. Det er litt tungt, sier hun og blinker bort en liten tåre.

– Jeg skulle ønske hun var bestemoren min, ass, sier Jakob og klapper katten Chanti bak øret.
– Da kunne jeg kommet hit hver sommer, smiler han.


MÅ HA: Badesko er et must på ferie i Kroatia for å ikke få veldig vondt i føttene av å tråkke på småstein. Stranden Zlatni Rat stikker som en tunge ut i vannet, og er Kroatias mest berømte og mest barnevennlige strand.

ET LITE STYKKE BOL I WASHINGTON.
Stranden Zlatni Rat er det som lokker mange til Bol. Som en tunge stikker den hvite rullesteinsstranden ut i det klare vannet. Den særegne stranden regnes av mange som en av de vakreste ved Adriaterhavet, og på varme sommerdager må man regne med å ligge tett.

– Au, her var det vondt å gå, sier Jakob som er på vei ned i vannkanten for å kaste steiner i vannet.
Vi har nemlig ikke rukket å kjøpe et par strandsko, som er en nødvendighet når man ferierer i Kroatia. Prisen for det krystallklare vannet, er at det ikke er sandbunn noe sted, men små og større steiner som kan være vonde å tråkke på.

De praktiske skoene selges over alt til en billig penge, og gjør strandturen adskillig mer behagelig.
Det er ikke mange strender i Kroatia, men mest klipper å bade fra. Nettopp det gjør at Bol er svært populær blant småbarnsfamilier. Den berømte stranden er barnevennlig, og det er også den bilfrie strandpromenaden ut dit.

Fra små boder selges suvenirer laget av den berømte hvite kalksteinen fra fjellene i Bol. Strandpromenaden er belagt med den, her og der står vakre skulpturer utformet i den. Til og med Det hvite hus i Washington er bygget av den hvite stein fra Bol. Nettopp det syntes niåringen var ganske spennende.
– Tenk at den amerikanske presidenten sitt hus er bygget av sånn stein, mamma!


PRIVAT VILLA: Vi valgte charterfritt og leide oss inn privat på Villa Giardino i Bol, der det kun er 13 rom – og hvor frokostene er fantastiske. Dessuten ligger det like ved den mest barnevennlige stranden i Kroatia.

OSER SJARM.
Strandpromenaden er perfekt for trilling, sykling, rulleskøyter og rullebrett. Her er barnefamilier på rusletur, tweens som tester ferdighetene på rullebrett og massevis av småbarn på sykler. Fra sentrum tar det et kvarter å gå, men i høysesongen frakter også et lite tog og båter turister ut til Zlatni Rat.

I den grønne pinjeskogen ved stranden ligger et par større turisthoteller med svømmebasseng, der blant andre Apollo har charterturer til. Men vi har gjort som mange andre, å leie privat.

Og vi angrer ikke. Villa Giardino er et lite paradis, og mangelen på svømmebasseng tar det igjen på unik sjarm. Frokosten er et kapittel for seg. Den serveres under en pergola med vinranker og duftende roser. Hotellet har bare 13 rom, så kjøkkenhjelpen tar personlig opp bestilling fra alle og lager det man måtte ønske, omelett, eggerøre, egg og bacon, det er bare å si ifra. I tillegg serveres frisk frukt, ferskt brød og en nydelig hjemmelaget fiken- og sitronmarmelade av frukt fra hagen.

– Det er jo bedre service her enn på det deluxhotellet vi var på i fjor, sier Jakob der han nipper til kakaoen som er laget spesielt til ham og putter et søtt jordbær til i munnen.

Barnevennlige hoteller kan være så mangt, og enkelte ganger må barneklubber og familieresorter se seg slått av søte katter, en frodig hage, personlig vertskap – og netttilgang på rommet.

BARNEVENNLIG BYSENTRUM.
Det fine med en charterfri ferie, er at man kan legge opp reiseruten som man vil, og være borte så lenge man vil. Etter noen late dager med strandliv, er vi klare for litt mer byferie. Denne gangen går turen tilbake til fastlandet og Split med en buss over kronglete, bratte og svingete veier tvers over øya Brac, til den største byen Supetar, der det går bilferger over til Split nærmest hver time. For en formiddag i Split er ikke nok, vi vil utforske mer av den spennende og uvanlige byen.

Og Split er en veldig barnevennlig by. Nesten hele sentrum er stengt for biltrafikk, så her kan barna trygt løpe fritt. Havnepromenaden er bred og bilfri belagt med  hvit stein fra Brac.
Barnefamilier rusler forbi, barn sparkesykler og småbarn leker rundt benkene der foreldrene prøver å stjele til seg en pause. Langs hele promenaden ligger serveringsstedene tett i tett, men de fleste serverer kun drikke. Etter å ha lett oss frem til et spisested, er niåringen klar i sin dom:

– Denne pizzaen burde Hellstrøm ha smakt. Da kunne han ikke klage på noe, sier Jakob og jafser i seg en bit til.
Nærheten til Italia gjør at de kan lage pizza i Kroatia, og det samme kan sies om den deilige italienske iskremen som selges over alt. Dessuten er det billig å spise ute. Restaurantregningen kom sjelden på mer enn 200 kroner for oss to, og da hadde mamma også fått seg et glass vin eller to.

FINT FOR MAMMA OGSÅ.
Split er barnevennlig, men det er jammen også en mammavennlig by.

Særlig da jeg oppdaget alle de sjarmerende småbutikkene innenfor bymurene, der jeg fant skoene jeg ikke hadde tatt meg råd til hjemme til en adskillig rimeligere pris. Og i handlegaten utenfor bymurene ligger de kjente kjedebutikkene, der du også kan handle rimeligere enn hjemme.

Vi har satt oss på en koselig fortausrestaurant med utsikt til et livlig torg og de antikke murene fra Diokletians palass, når mørket senker seg. Bordpartneren min er en hyggelig, pratsom niåring som sitter uvanlig lenge stille ved bordet. Vi spiser en deilig middag, og minstemann får pannekaker til dessert. Da er det lett å forstå hvorfor stadig flere legger ferien til Kroatia. Her er det rett og slett fint både for mamma og mini.

Stats read: 
13 937
Stats like: 
27
↓ Artikkelen fortsetter under