• FJORÅRETS GAVER: Et litt annerledes barnebilde av min datter som jeg fikk printet på lerret til alle voksne i familien. Jeg kjøpte bokstavkopper til alle barna, hvor jeg puttet små overraskelser oppi koppene. Så lagde jeg en diger porsjon brente mandler j

Nissetriks til julegavene

You are here

Alltid sent ute eller er du den som hamstrer julegaver på salg rett etter sommeren? I Mamma-redaksjonen har vi vår egen gaveekspert – her er Lines beste tips.

Kjøp på nett

Mitt aller beste tips for julegaveshopping er å handle så mye som mulig på nett.

Ja, det er koselig å gå rundt i handlegatene i desember, men det er enklere å gå systematisk til verks og ikke minst komme over de beste kuppene dersom du er god til å handle på nett. Bokhandlere, lekebutikker og andre smarte gavenettsteder har gjerne tilbud det er verdt å få med seg.

Gi bort minner

Bilder er en klassiker til familie og venner. Om du tar et bilde og spenner det opp på lerret eller om du lager fotobok –
å gi gode minner fra året som har gått er alltid en suksess.

Her finnes mange alternativer, alt fra de tradisjonelle fotobutikkene på nett til smarte løsninger som samler dine fineste Instagram-bilder og printer dem. Husk å være ute i god tid, så du får produktene før jul.

Et tips: Det trenger ikke være de klassiske barnehagebildene du blåser opp, en kunstnerisk versjon kan fungere like bra!

Lag gaver selv

Det kan høres litt slitsomt ut, men det er veldig hyggelig å få gaver som noen har laget selv. Og det trenger ikke være så komplisert.
Gode forslag: Kjøp inn små, søte glass med lokk. Lag store porsjoner med brente mandler, peppernøtter, hjemmelagde karameller, lemon curd eller ripsgele, og fyll glassene.

Så kan du gjøre det enda mer personlig ved å sette på labels med dymomaskin, klippe ut rutete duk å ha over lokket eller kjøpe dekorteip å pynte med.

Også hjemmelaget tacokrydder er noe som hadde gått rett hjem her!

Gå for både kvalitet og kvantitet

Med det mener jeg at når du først finner den ultimate gaven – kvalitet – være seg juicemaskin eller fotobok, gi gaven til alle – kvantitet.

Å gi bort det samme til alle er genialt. Du sparer masse tid på å vri hodet for å finne opp kruttet til hver og en på gavelisten.

Det samme gjelder til barna: I fjor ga jeg bokstavkopper fra Arne Jacobsen med småbiler eller hårspenner i til alle under ti. (I år vurderer jeg en liten Omaggio-vase fra Kähler til alle over 15. Koster rundt  199 kroner.)

Tenk praktisk

Joda, å få et armbånd fra Marc Jacobs er fint det også, men de gavene som settes mest pris på over tid er de praktiske.

Det være seg kokebøker, automatiske sausvisper (denne tok jo helt av for to år siden) eller håndklær (ok, da er det jo litt kult å kjøpe et (!) Missoni-gjestehåndkle – 155 kr/stk).
De beste praktiske tipsene til barna er votteklyper, fleecebøff, sitteunderlag eller brettspill.

Netboard will be here

Gi omtenksomme gavekort

Gi bort en formiddag fri til din bestevenninne – tilby deg å ta med ungene hennes på skogstur så hun kan nyte noen timer alene. Gi bort et gavekort på kino til bestemor, men ikke to billetter, bare én. Den andre er jo til deg, det betyr mer for bestemor enn enda en pyntegjenstand.

Gavekort på grilltur i skogen er også populært, for ikke å snakke om en måneskinnstur sammen med din kjære.

Husk at de aller beste gavene er faktisk de som kan nytes sammen, og gjerne med noen du har for lite tid med i hverdagen.

Pakk inn personlig

Jeg har en venninne som det alltid er en fryd å motta gaver fra. Det er den gaven du legger fremst under juletreet, bare fordi den er vakker. Hun pakker inn med omhu, og du føler omtanken bare ved å se på innpakningen.

Et år hadde hun bare vanlig gråpapir, silkebånd, grå merkelapper i papp med en liten personlig hilsen – men så – prikken over i-en: En bitteliten cellofanpose med hjemmelagde karameller. Wow.

Dette er ikke et tips for at du skal få prestasjonsangst. Men heller for å gi deg noen ideer til hvordan gaven din kan bli mer personlig. Bruk garn istedenfor gavebånd, lag egne til-fra-lapper med Dymo eller utklipp fra avisen eller sleng med en karamell eller to (de må ikke være hjemmelagde).

Det er bare noe med det å motta en gave som noen har gjort seg litt flid med, er du ikke enig?

Stats read: 
7 340
Stats like: 
6
↓ Artikkelen fortsetter under