Trendy med grøt

You are here

Grøt kan være så mye mer enn kjedelig havregrøt og risgrøt med sukker og kanel. Med gode kornsorter og spennende toppinger er det nå trendy å spise grøt både til frokost, middag og dessert. Og barnegrøten – den lager du selvsagt også selv.

Grøten har vært her til alle tider over hele verden, men nå er den plutselig blitt trendy. København og New York (og sikkert flere storbyer) har fått sine egne grøtbarer.

Her er retter som speltgrøt med frisk appelsin, frysetørket bringebærpulver og karamelliserte valnøtter eller auberginerisotto med grønn basilikum og ricotta naturlige innslag på menyen.

– Mange har et grøttraume, og det vil jeg kurere dem for, smiler dansken Lasse Skjønning Andersen, og sikter til den vasne havregrøten fra barndommen som får oss til å grøsse.

GRUNNGRØT OG TOPPING.
Hjemme i København driver han to grøtbarer, og nå er boken hans «Graut, frokost, middag og dessert» oversatt til nynorsk.

– Tror du vi nordmenn kaster oss på grøtbølgen?
– Ja, det tror jeg absolutt. Det handler bare om å bli kvitt det grøttraumet og se at grøt kan være lekkert. For meg handler det om to ting: en god grunngrøt og lekre toppinger.

– Men frysetørret solbærpulver og fransk pepperbacon – blir det ikke litt jålete?
– Det kan kanskje virke sånn, men grøt skal være lett å lage og man skal kunne bruke det man har. Så er det selvfølgelig gøy å eksperimentere med råvarer. Og dessuten er det viktig å få frem at grøt først og fremst handler om konsistens, og den kan være laget av mange ulike råvarer, som ulike korn og frukter. Derfor mener jeg at grøt passer både til frokost, middag og dessert.

– Spiser du grøt hver dag selv?
– Å, ja, det gjør jeg!

Tips! Grøt er en konsistens og kan lages av ulike råvarer. Risotto og fruktkompott er også grøt.

Spinatrisotto med pecorino

Du trenger:

  • Spinatpuré
  • 250 g vinterspinat
  • 50 g smør
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

  • Skyll spinatbladene grundig for jord. Fjern grove stilker.
  • Varm smøret i en stor gryte og stek spinaten på middels varme.
  • Ta gryten av varmen når bladene har foldet seg sammen og har sugd opp mesteparten av smøret.
  • Kjør spinaten i en blender til en mild, sammenhengene puré.
  • Smak til med salt og pepper.

RISOTTO

Du trenger:

  • 50 g smør
  • 2 ss olivenolje
  • 1 liten sjalottløk
  • 350 g risottoris
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 1 l vann eller buljong
  • 125 g revet pecorinoost
  • salt
  • pepper
  • sitronsaft

Slik gjør du:

  • Finhakk sjalottløken, og ha den i en gryte sammen med olivenolje og smør. La det surre på lav varme til løken blir mør og får glassklar farge.
  • Hell buljongen i en egen gryte, og la den småkoke på lav varme.
  • Ha risen sammen med løken, la det putre på middels varme mens du rører jevnt til risen har tatt til seg alt fettstoffet. Tilsett hvitvinen og la det hele koke mer inn mens du hele tiden heller litt kokende buljong over risen. Rør hele tiden.
  • Når det er 1 dl buljong igjen, tilsetter du spinatpureen. La det koke litt mer til risen er mør, men fortsatt litt fast.
  • Ta risottoen av varmen når all væske er absorbert og rør inn pecorinoen.
  • Smak til med salt, pepper og sitronsaft og server med fersk persille på toppen.

Rabarbratrifli

Med knuste makroner, vaniljekremskyr og ristede mandler.

VANILJEKREMSKYR

Du trenger:

  • 1/2 vaniljestang
  • 1/4 l kremfløte
  • 2 ss rørsukker
  • saft og skall fra 1/4 sitron
  • 2 ss skyr

Slik gjør du:

  • Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
  • Pisk fløten med rørsukker, sitronsaft, revet sitronskall, vaniljefrø og skyr. Pisk til kremen er god og tykk.

RABARBRAKOMPOTT

Du trenger:

  • 1 bunt rabarbra, ca. 750 g
  • 250 g sukker (alt etter hvor sur rabarbraen er)
  • 1 hel vaniljestang

Slik gjør du:

  • Skjær blad og rot av rabarbrastilkene, og skyll dem grundig.
  • Skjær dem i 3 cm lange biter, ha dem i en gryte sammen med sukkeret.
  • Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene, og bland dem med rabarbra og rørsukker.
  • Kok til rabarbraen er mør.
  • Smak til med litt sukker.

TOPPING

Du trenger:

  • 1 neve knuste makroner (kan kjøpes ferdige)
  • 30 g hakkede, ristede mandler

Slik gjør du:

  • Server kompotten med knuste makroner, ristede mandler og en klatt vaniljekremskyr.

Fire på grøtkurs på Mathallen:

Alice Lund Brænden med Alma (5 mnd):

– Jeg vil gjerne gi Alma hjemmelaget grøt. Jeg tenker at det er det sunneste og enkleste å lage, og derfor er det fint med litt tips og inspirasjon.

Malin Gundrosen med Kasper (5 mnd):

– Kjøpegrøt er litt trist, synes jeg. Jeg har smakt på dem og synes ikke det er noe godt. Jeg har laget mange ulike middager, og nå vil jeg gjerne lage grøt også.

Stats read: 
7 471
Stats like: 
8
↓ Artikkelen fortsetter under