Supper som varmer etter en kald dag

You are here

Vær så god! Her er tre deilige supper som både smaker og varmer godt i novemberkulda.

Ikke noe varmer så godt som en deilig suppe nå som kulda har satt inn. Vi småfryser gjerne hele dagen, fra vi skraper is av bilruta på morgenen, til vi kommer småhutrende inn døra med roser i kinn og ønsker oss at noen hadde fyrt opp i peisen før vi kom hjem. Da er vårt råd: Server suppe til middag! Ikke bare smaker det nydelig, men du blir varm innenifra. Nyt!

Alle oppskrifter er til fire personer.

FISKEBOLLESUPPE

Aldri hørt om fiskebollesuppe, sier du? Prøv denne, både du og barna kommer til å elske den!

Dette trenger du:

  • 500 g fiskeboller eller suppeboller av fisk
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 purre
  • 1  løk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 2 dl lett matfløte
  • 1 dl crème fraîche lett
  • 7 dl vann + kraft fra fiskebollene
  • 1  grønnsaksbuljongterning
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell gulrøttene og løken og skjær disse og purren i biter. Stek grønnsakene lett i en panne tilsatt olje på middels sterk varme. 

  2. Bland vann og kraft fra fiskebollene til du får ca. en liter væske til fire porsjoner suppe. Smelt smøret i en gryte, ha i melet og tilsett deretter litt og litt av væsken mens du rører godt mellom hver gang for 
  3. å bli kvitt klumper. La dette koke i 10–15 minutter på middels varme. Rør av og til. 

  4. Tilsett buljongterningen som du da smuldrer i, ha i matfløte og crème fraîche. La det koke opp og smak til med salt, pepper og ev. litt muskatnøtt. 

  5. Ha i grønnsakene og la det koke i ca. fem minutter. Til slutt har du i fiskebollene. La det koke til bollene er blitt gjennomvarme, ca. fire–fem minutter.

Tips: Ha litt karri i den hvite sausen neste gang, så har du en litt annen variant av fiskebollesuppen.
Har du noen grønnsaksrester liggende? Hiv dem i suppen! Supper og gratenger er en ypperlig og økonomisk måte å bli kvitt grønnsaksrester fra ukens middager.
Kilde: Tine.no

APPELSIN- OG GULROTSUPPE

Appelsin, gulrot og ingefær er nydelig sammen, og denne fargeklatten av en suppe lyser opp den gråeste vinterdag.

Dette trenger du:

  • 1 løk, hakket
  • 500 g gulrot i tynne skiver
  • 1 båt hvitløk, hakket
  • 1 ss finrevet frisk ingefær
  • 1 ss smør
  • 5 dl hønsebuljong (utblandet)
  • 5 dl lettmelk
  • 2 dl appelsinjuice
  • 2 ss lettrømme
  • 1 ss frisk kruspersille finhakket
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Fres løk, gulrøtter, hvitløk og ingefær i smør til det er mykt, men ikke brunt.
  2. Hell på hønsebuljong og kok grønnsakene til de er godt møre.
  3. Kjør suppen i en food processor til en jevn suppe eller bruk en stavmikser, og kok den deretter opp med melk og appelsinjuice.
  4. Smak suppen til med salt og pepper og server den rykende varm med en topp rømme og persille.

Kilde: Melk.no

BROKKOLISUPPE MED OSTETOAST

Mild og god, og kaller du den Dragesuppe skal du se den går ned på høykant.

Dette trenger du:

  • 1/2 kg brokkoli
  • 5 dl mørk kjøttbuljong
  • 1 ss maisstivelse (maisenna)
  • 5 dl melk
  • 4 ss crème fraîche lett
  • 4 skiver hvitost
  • 8 skiver grovt brød

Slik gjør du:

  1. Kok brokkolien nesten mør i buljong og mos brokkoli og buljong sammen i food prosessor. Rør maismelet ut i litt av den kalde melken. Ha brokkolimosen, melk og maismelblandingen i en kjele og kok opp suppen under omrøring. La suppen småkoke mens ostetoastene lages. Legg osteskivene mellom to og to brødskiver, og stek dem sprø i varmt toast eller vaffeljern.
  2. Server suppen med nylaget toast til.
  3. Pynt gjerne med litt kesam eller matyoghurt.

Kilde: Melk.no

↓ Artikkelen fortsetter under