• UT MED TØRRE BRØDSKIVER: I alle fall går det an å erstatte dem med noe annet en gang i blant. Bli inspirert!

Seks fristende matpakker

You are here

Det finnes en mellomting mellom kunstferdige matbokser med utskåret pålegg og to svette med gulost. Her er tips til fristende matpakker med frukt og grønnsaker som smaker.

Matpakkewrap

Å lage varierte matpakker så barna ikke blir lei er ikke alltid like lett. Her har vi matpakkewrap med avokado, vårløk, hjertesalat og hummus. Lettvint, supergodt og sunt.

Dette trenger du:

  • 4 stk. fullkorntortilla
  • 1 stk. hjertesalat
  • 2 stk. vårløk
  • 1 stk. moden avokado
  • 1/2 stk. sitron
  • 200 g kokt skinke                 

Hummus:

  • 1 boks hermetiske kikerter
  • 1 ss olivenolje
  • 1 dl frisk koriander
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts saft fra sitron
  • smak til med salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Vask salaten og skjær eller riv den i strimler.
  2. Skjær vårløk og avokado i skiver, drypp noen dråper sitronsaft på avokadoen, så holder den lenger på fargen.
  3. Skjær den kokte skinken i strimler på ca. 1 cm.

Hummusen:

  1. Hell vannet av kikertene og skyll dem.
  2. Kjør ingrediensene til en røre med en stavmikser, e.l. Smak til med salt og pepper og sitronsaft.
  3. Smør hummus midt på tortillaen. Fordel de andre ingrediensene utover tortillaen og rull sammen.

 

Fylte horn

En alt i ett løsning med pålegg og brød er kjapt og praktisk. Lag en stor porsjon når du først er i gang og sleng dem i fryseren, så har dere gode matpakker i mange dager.

Dette trenger du:

  • 6 dl lettmelk
  • 50 g fersk gjær eller
  • 1 pk tørrgjær
  • 4 ss margarin
  • 1 ts salt
  • 400 g hvetemel
  • 400 g grov sammalt hvete
  • 1 egg til pensling

Fyll

  • Ost
  • 1 boks med skinke
  • Frisk timian
  • Evt. paprika

Slik gjør du:

  1. Varm opp melk og smør til det er fingervarmt. Bland inn gjæren.
  2. Bland væsken med de tørre ingrediensene og kna til en fin deig. Hvis du bruker tørrgjær, blandes gjæren med de tørre ingrediensene. Deigen heves til dobbelt størrelse. Del osten i lange strimler. Del skinken i strimler.
  3. Del deigen i fire. Hvert emne kjevles til en sirkel som igjen deles i fire.
  4. Legg en ost og skinke og timian på den brede delen. Rull sammen til et horn. Legg på et stekebrett med bakepapir. Pensle med egg.
  5. Stekes på 240 grader i ca. 10 minutter.
Netboard will be here

 

Grove rundstykker med gulrot

Med revne gulrøtter og havregryn i deigen blir rundstykkene ekstra saftige og fiberrike. Ekstra stas for barna å forme rundstykkene som tall, bokstaver eller figurer.

Dette trenger du:

  • 50 g fersk gjær
  • 5 dl lettmelk
  • 1 ts salt
  • 1 ss honning
  • 2 ss soyaolje
  • 1 dl linfrø
  • 2 stk. grovrevet gulrot
  • 2 dl havregryn
  • 300 g sammalt hvete, fin
  • 300 g hvetemel

Slik gjør du:

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til den er fingervarm og rør gjæren ut i litt av melken.
  2. Tilsett salt, honning og olje.
  3. Rør inn linfrø, grovrevne gulrøtter og havregryn.
  4. Elt inn mel til en passe fast deig som slipper bollen.
  5. Sett til heving i 30 minutter.
  6. Ta deigen ut av bakebollen og form til rundstykker som settes på et stekebrett med litt avstand.
  7. Etterhev i 30 minutter.
  8. Pensle rundstykkene med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen på 225°C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: I stedet for runde rundstykker, er det gøy å lage figurer, tall eller bokstaver av deigen. Stas å ha i matpakken på skolen.

Pizzasnurrer med grønnsaksfyll

Pizzasnurrer passer ypperlig som mat i «plyndringstimen» (tiden fra barna kommer hjem fra skolen og til foreldre kommer hjem fra jobb). Gode i matpakken er de også.

Dette trenger du:

Grov pizzabunn:

  • 2 1/2 dl hvetemel
  • 2 1/2 dl sammalt rug, fin
  • 1/2 dl hvete, helkorn
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 ts salt
  • 3 ss soyaolje
  • 5 dl vann
  • 1 pk tørrgjær            

Grønnsaksfyll:

  • 1 stk. grønn squash
  • 1/2 stk. løk
  • 50 g frisk sjampinjong
  • 1/2 stk. aubergine
  • 1/2 stk. rød paprika
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss finhakket frisk timian
  • 1/2 ts sitronsaft
  • 1/2 boks hermetiske tomater
  • 1/2 ts sukker
  • olje til steking
  • pepper

Slik gjør du:

Pizzabunn:

  1. Varm opp vannet til det er fingervarmt. Løs gjæren opp i vannet. Bland vann, gjær og olje, og tilsett resten av det tørre. Kna deigen til den er passe fast og fin. Strø over litt mel og sett deigen til heving i minst 30 minutter. Kjevle deigen til et rektangel på
  2. 20x30 cm. Smør grønnsaksfyllet over hele deigen, og rull den sammen og skjær i skiver. Legg pizzasnurrene på et bakepapir på en stekeplate. La dem heve i ytterligere 30–40 minutter.
  3. Stek pizzasnurrene midt i ovnen på 180 grader i ca. 12 minutter.

Grønnsaksfyll:

  1. Skjær squash, sjampinjong, aubergine og paprika i terninger.
  2. Rens og finhakk løk og hvitløk. Fres de oppdelte grønnsakene
  3. i olje i varm panne. Tilsett hermetiske tomater, timian, sitronsaft og sukker, og la alt surre i ca. 10 minutter. Smak til med pepper. Avkjøl.

 

Grove vafler

Vafler i matpakken, går det an da? Ja, hvis de er grove og smøres med sunt pålegg.

Dette trenger du:

  • 1 1/2 dl fullkornshvetemel
  • 1 1/2 dl fin sammalt hvete
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 ts bakepulver
  • 2 egg
  • 4 dl lettmelk
  • 2 ss margarin

Slik gjør du:

  1. Ha alt det tørre i en bakebolle.
  2. Smelt margarin.
  3. Tilsett melk, egg og margarin i bakebollen og rør sammen til en glatt røre.
  4. La røren svelle i ca. 20 minutter før vaflene stekes.

Tips: Du kan også raspe eple, pære eller gulrot og ha i vaffelrøren. Da blir de ekstra saftige og sunne.

 

Matpakkespyd

Mat på pinne er morsommere å spise enn mat som bare ligger der hulter til bulter. Sånn er det bare for barn. Kall det gjerne pinnekjøttboller, sjørøversverd eller tryllestaver, så blir det enda morsommere.

Dette trenger du:

  • Druer
  • Jordbær
  • Sukkererter
  • Agurkskiver
  • Kjøttboller
  • Ostebiter
  • Pølsebiter
  • Cherrytomater
  • Melonbiter
  • Ananas

Slik gjør du:

  1. Tre frukt, bær, grønnsaker, kjøtt og ost på grillpinner. Her er det bare å bruke fantasien og velge barnets favoritter.
  2. Lag gjerne lunsjspyd med kjøtt, ost og grønnsaker og dessertspyd med frukt og bær.

Tips: Kutt frukt og grønnsaker i passende biter og ha det i en tett boks. Det gjør det mye lettere og mer fristende for barna å spise når det er matpakketid.

Stats read: 
3 639
Stats like: 
6
↓ Artikkelen fortsetter under