• GODE HVERDAGSRETTER: – Det skal stå noe godt på bordet hver dag, mener kjendis- og tv-kokk Andreas Viestad.

Gode middager som redder hverdagen

You are here

Her er middagstips og oppskrifter for en hel uke.

Kyllinglår er både billigere og har mer smak enn kyllingbrystene, og ved å marinere lårene over natten, får de enda mer smak. Server med ris.

Middag til fire

Ingredienser:

  • 4 kyllinglår delt i to
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ts chiliflak
  • saften av 1 lime
  • 1 sitrongress
  • 2 pak choi delt i fire, eller annen kål, for eksempel brokkoli delt i buketter.

I forveien: 

  • Ha alle ingrediensene i en ildfast form. Bland godt.
  • Dekk med aluminiumsfolie. Holder seg i to døgn i kjøleskapet.

I ovnen:

  • Sett formen (med folie) nest nederst i stekeovnen og skru varmen på 250 grader. La stå til ovnen er varm.
  • Ta ut formen, fjern folien og løft ut pak choien.
  • Vend kyllingen i stekekraften og sett formen inn i ovnen igjen.
  • Stek i 10–15 minutter til, til skinnet er gyllenbrunt. Sjekk at kyllingen er ferdig stekt ved å stikke den med en gaffel. Hvis væsken som renner ut er klar, er kyllingen ferdig, hvis ikke, stek den litt til.
  • Server med kålen og ris.

Kan med fordel gjøres i stand på forhånd – for eksempel dagen i forveien – da får smaken tid til å utvikle seg. Server med ris, eller bare som dette, som en slags suppe.

Middag til fire

Ingredienser:

  • 4 laksefileter à 150–200 gram
  • 1–2 ss grønn karripasta
  • 2 ts finhakket ingefær
  • 2 limeblader eller 1 sitrongress
  • 1 boks kokosmelk
  • 2 ts fiskesaus (nam pla) eller soyasaus
  • finhakket chili, så mye du tør
  • 2 pak choi delt i fire, eller 1 brokkoli delt i små biter
  • limesaft og finhakket koriander til servering

I forveien: 

  • Ha fiskestykkene i en ildfast form som er stor nok til at de får litt avstand mellom seg.
  • Gni dem inn med karripasta og ingefær. Ikke bry deg om mye faller av – det blir en del av sausen.
  • Del limebladene i to og legg en bit under hvert fiskestykke. (For sitrongress, del i to på langs, bank litt med baksiden av kniven og legg under fiskestykkene.) Hell over kokosmelk, fiskesaus og chili. Plasser pak choi eller brokkoli innimellom. Dekk med plast og sett i kjøleskapet.

I ovnen:

  • Når du skal spise, sett formen på nederste rille i ovnen.
  • Skru ovnen på full guffe, maks temperatur, grillelement og alt mulig.
  • Sjekk fisken etter 10 minutter ved å stikke en gaffel i midten, der den er på sitt tykkeste. Spissen av gaffelen skal være varm når den kommer ut. (Eller bruk steketermometer, 50–54 grader er bra for laks.) I Andreas’ ovn tar det rundt 12 minutter, men nøyaktig tid avhenger av ovnen og den ildfaste formen.
  • Smak til sausen med limesaft, koriander og eventuelt mer fiskesaus like før servering.

VARIASJON:

  • I gryte: Det går et par minutter raskere hvis du gjør alt i en gryte, men da får du ikke den deilige, nesten litt brente smaken du får ved å bake i ovnen.

Netboard will be here

 

Lettsaltet torsk er fabelaktig godt, og dessuten holder den seg bra. Gulrot er ekstra godt til salt torsk, og særlig her, hvor gulrøttene koker i kraften fra den salte fisken. Bør åpnes ved bordet – for det lukter nydelig.

Middag til to

Ingredienser:

  • 2 torskefileter à 200 gram
  • 1 gulrot, revet
  • 2 ss finhakket løk
  • 2 ts friske urter, for eksempel timian og
  • oregano
  • 2 skiver økologisk sitron
  • 2 ts smør, eller mer

I forveien:

  • Skyll og tørk fisken. Legg to stykker bakepapir på kjøkkenbenken.
  • Legg halvparten av den revne gulroten og hakkede løken på hvert papir. Legg en fiskebit oppå, og urter og sitron oppå fisken. Aller sist, en smørklatt.
  • Brett sammen pakkene og knyt igjen med hyssing.
  • Legg dem i en ildfast form og oppbevar dem kaldt til du skal tilberede, maks ett døgn.

I ovnen:

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • La fisken bake i 8–10 minutter. 

Her kan du bruke hva slags sopp du vil. Steinsopp og kantarell er Andreas Viestads favoritter.

Nok til en liten lunsj til fire

Ingredienser:

  • 4 skiver grillet brød, for eksempel landbrød
  • 300 gram skogsopp
  • 2 hvitløksfedd, hakket
  • 1/2 ts knust tørket chili (chiliflak)
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • finhakket persille
  • ev. litt revet parmesan

Slik gjør du:

  • Rens soppen og del de største i mindre biter.
  • Stek sopp, hvitløk og chili i smør på middels varme i 3-5 minutter.
  • Ha i 1-2 ss vann og stek videre i 2 minutter, bland godt underveis. Dette gir en fin, kremete konsistens.
  • Vend inn persille og eventuelt litt parmesan.
  • Gni de grillete brødskivene med hvitløk og ha på litt olivenolje. Ha på soppblandingen.

Kok poteter i en gryte, og ha fisken oppi de siste ti minuttene. Metoden kan også brukes for de andre fiskene i konvolutt.

Middag til to

Ingredienser:

  • 2 fiskefileter, sei, torsk eller brosme, à 200 gram
  • 3 ts smør
  • 2 skiver spekeskinke eller et par skiver spekepølse
  • 1 liten kvast rosmarin
  • 1 gulrot, revet
  • 1/2 pastinakk i strimler
  • 1/2 purre i strimler
  • 1 båt økologisk appelsin
  • 400–600 gram poteter, vasket

I forveien: 

  • Legg tre like store matpapirstykker på kjøkkenbenken. Pakk hver fiskefilet i skinke og legg dem på hvert sitt papir sammen med rosmarin og en liten klatt smør.
  • Legg grønnsakene og appelsinbåten på det siste papiret sammen med litt smør. Brett sammen til tre konvolutter og knyt igjen med hyssing.
  • Holder seg ett døgn i kjøleskapet.

På platen:

  • Del potetene i to og ha dem i en gryte som er vid nok til å romme alle tre konvoluttene ved siden av hverandre.
  • Ha i vann slik at det nesten dekker potetene. Kok opp.
  • Når vannet koker, legger du pakkene oppå potetene og lar dem ligge der og dampe i 12–15 minutters tid.
  • Løft forsiktig ut pakkene og legg dem på tallerkener.
  • Hell vannet av potetene. Er det mye kraft i hver konvolutt, ha det i en liten gryte og kok inn i et par minutter. Rør inn litt smør før du heller kraften over maten og serverer.

 

Denne liker både voksne og barn – og den gjør alt den kommer i kontakt med mer spennende.

Gir rundt 5 dl

Ingredienser:

  • 3 dl fryste erter
  • 1/2-1 dl fløte
  • 1-2 ts mynte
  • 1 ss finhakket sjalottløk
  • sitronsaft
  • salt

Slik gjør du:

  • Kok ertene i 3 minutter i lettsaltet vann.
  • La ertene dampe av seg i et dørslag. Bland erter, fløte og mynte i en blender, rør inn løk og smak til med sitronsaft, ev. også salt.

VARIASJON:

Ertedipp med sesam: Kok erter sammen med litt finhakket løk. Kjør i blender, bland med litt sesamolje, dryss over sesamfrø.

Stats read: 
16 352
Stats like: 
71
↓ Artikkelen fortsetter under