• BORDET ER DEKKET: Kom og spis! På bordet venter hjemmelagde scones, en god brie, rabarbrakompott, og kaffe i nostalgiske kopper fra bestemors skap.

Oppskrifter fra bestemors sommerhage

You are here

På en liten øy på Helgelandskysten får barna løpe rundt i bestemors hage. Her kan de smake på de fristende, sure rabarbrastilkene duppet i en kopp med sukker. Og når de blir ropt inn for å spise, står det deilig mat på bordet.

Rabarbrakompott

(4 pers)

Dette trenger du:

  • 4 dl vann

  • 1 dl rabarbra

  • 1/2 eple

  • 7 ss sukker

  • 1 dl vann

  • 2 ss potetmel (rør ut med litt vann)
  • 2 hele kanelstenger

  • ev. frø fra en vaniljestang

Slik gjør du:

  • Skjær rabarbra og eple i biter og kok opp sammen med kanel, vann, potetmel og sukker.
  • La det koke til alt har fått en passende konsistens.
  • Ha kompotten over på et helt rent glass og la den avkjøle.

Nam ...  Rabarbrakompott kan fint serveres til is som dessert. Kompotten passer ypperlig til å ha i pai, som serveres med vaniljeis eller vaniljekesam.

Netboard will be here

 

Grove scones

(8 store biter)

Dette trenger du:

  • 4 dl sammalt hvete, grov (ev. fin)
  • 4 dl hvetemel (ca.) Her kan også brukes grovbakst.
  • 1 ts salt

  • 6 ts bakepulver

  • 1 beger mager kesam (300 g)
  • 1 dl vann

Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 250 °C. Bland det tørre og tilsett kesam og vann.
  • Rør sammen til en deig, gjerne i kjøkkenmaskin. Del deigen i to deler.
  • Lag flate, runde leiver/kaker, ca. 15 cm i diameter.
  • Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Skjær et kryss i hver kake med en spiss kniv før du steker dem, ca. 10 minutter.
  • Bryt dem fra hverandre og server til frokost eller kvelds.

Nam ... Hjemmelaget rabarbrakompott er deilig på grove scones med  brie.

 

Knekkebrød uten hvetemel

(Ca. 12 stk.)

Dette trenger du:

  • 200 gram solsikkefrø

  • 50 gram linfrø

  • 1 dl sesamfrø
  • litt knuste gresskarkjerner
  • 50 gram kli

  • 2 ss fiberhusk
  • 
1/2 ts salt
  • 5 dl vann

  • ev. litt hakkede soltørkede tomater

Slik gjør du:

  • Bland sammen alt det tørre i en bolle, og hell på vannet. Rør godt sammen for hånd. Det blir en relativt fuktig blanding. La det hele stå og svelle i ca. 10 minutter. Det er viktig at fiberhusken får virke en stund før du baker det ut.
  • Sett stekeovnen på 160 grader (varmluft). 
Fordel blandingen på to stekeplater, og smør det utover slik at det dekker hele platen. Det er viktig at det ikke blir for tykt. Rut opp med et pizzahjul, en kniv eller lignende. Vi fikk 12 knekkebrød på hvert brett. Sett brettene inn i ovnen i 35 minutter. Ta ut brettene og la dem bytte plass. Snu dem samtidig rundt, slik at den siden som var innerst i ovnen nå blir ytterst. Stek i ytterligere 35 minutter. Skulle knekkebrødene være litt myke, kan de steke i 10 min ekstra med døren på stekeovnen på gløtt.

 

Granola/Müsli

Dette trenger du:

  • Havregryn
  • Linfrø
  • Solsikkekjerner
  • Valnøtter
  • 2 ts kanel
  • 1 ts raspet ingefær

  • 2 ss olivenolje
  • honning

Slik gjør du:

  • Drypp over litt honning og rør rundt.
  • Legg blandingen utover et bakebrett og rist i ovnen i 5 minutter på 200 grader. La blandingen avkjøles så den blir sprø.
Stats read: 
2 434
Stats like: 
3
↓ Artikkelen fortsetter under