• RÅ FISK TIL BARN? Mange barn ELSKER sushi, ikke minst når de har fått lov til å være med å lage den selv!

Lag sushi med barna

You are here

Så du trodde barna ikke likte sushi? La dem få være med og lage den, så skal du se at det blir en ny favoritt!

Barna hadde gledet seg spesielt til denne ettermiddagen. Før barnehagen hadde Leonora og Filippa fått vite at de skulle de få være med å lage sushi til kvelds. De hadde smakt det flere ganger før, men denne gangen skulle de få lage til sushibitene selv. De skulle være med både å skjære grønnsakene i strimler og legge ris på tangen.

Da ettermiddagen endelig kom var Leonora og Filippa i ekstase. De hadde fortalt til hele barnehagen hva som skulle skje. I kveld skal vi lage fiskeruller!

FIKK SUSHI I BARNEBURSDAG.
Vi hadde handlet inn alt som trengs på forhånd; tang, ris og crabsticks var noe av det som ble med hjem i handleposene.

Ideen til hjemmelaget sushi kom etter at barna hadde vært i bursdag der sushi var hovedretten – med stor suksess. Sushi er kommet for å bli, mente foreldrene. Og vi er helt enige. Så vær så god, her er vår oppskrift på enkel og knallgod sushi!

Hjemmelaget sushi/maki

Dette trenger du:

  • Sushiris
  • Nori tang
  • Ferdigblandet sushieddik
  • Grønnsaker i strimler
  • Crabsticks eller ferdigkokte scampi, kamskjell eller rå laks (Salma eller lignende)
  • Bambusmatter
  • Syltet ingefær
  • Wasabi
  • Spisepinner

Slik gjør du:

  • Kok sushiris. Bruke gjerne riskoker. Følg instruksjonene som står på pakken for å få nok ris til antall ruller dere skal lage. Husk at 1 makirull gir ca. 6 biter sushi. Hell risen i en større skål, og bland forsiktig sushieddiken sammen med risen. Sett blandingen i kjøleskapet i 15 minutter.
  • Skjær grønnsaker og sjømat i strimler.
  • Nå begynner det gøyale for barna. Plasser bambusmatten på bordet, og legg deretter et blad tang på matten. Pass på å ha den blanke siden ned mot matten. Ta 4 spiseskjeer med ris på midten av tangen, og smør risen utover. Fortell barna at man skal være forsiktig så det ikke går hull på tangen. Det er viktig at det er igjen ca. 2 cm på hver side av tangen uten ris.
  • La barna selv velge fyll. Fyllet som alt er skåret i strimler legges nå i en stripe langs matten (den siden som er mot personen som ruller).
  • Bambusmatten brukes til å rulle risen forsiktig sammen som et teppe. Fest tangen sammen ved å fukte enden (uten ris) med litt vann på fingeren.
  • Rull rullene i plastfolie og sett dem i kjøleskapet i en liten time.
  • Del rullene i skiver på ca. 1–2 cm.
  • Server sammen med syltet ingefær og wasabi. Barna lærer fort at wasabi er sterkt.
  • Frem med spisepinnene og ha det gøy! 

Ordliste:

  • Maki: Sushiruller som består av tang, sushiris og ulike typer fyll.
  • Nori: Tørket sjøtang.
  • Wasabi: Roten til en krydderplante.
  • Sushieddik: Ferdigblandet eddik som blandes i kokt ris. Den gir risen god smak og riktig konsistens.
  • Bambusmatte: Viktig redskap for å lage fine sushiruller.

Tips!

Barn liker rene smaker og sushi er ofte fisk som ikke er blandet med så mye annet. Fersk fisk smaker også mindre og mildere enn for eksempel kokt fisk. 

Sushi begynner å bli svært populært blant barn. De fleste barn kjenner navnet og vet at maten kommer fra Japan.

Riskoker er genialt å ha i hus. Enklere å koke ris blir det ikke.

Sushi passer perfekt som kveldsmat og som fingermat til fredagskosen.

Funfact: Sushi betyr sur ris, og ikke rå fisk som mange tror.

Stats read: 
4 570
Stats like: 
7
↓ Artikkelen fortsetter under