Flere grøtoppskrifter

You are here

Flere oppskrifter til mamma og mini.

Trekornsgrøt

Med hel bokhvete og brennesler toppet med tørkede aprikoser, fersk pære, ristede gresskarkjerner og rabarbrasirup. (Grøten fra bildet over.)

GRØT

Du trenger:

  • 2 dl grovvalsede havregryn
  • 2 dl rugflak
  • 1 dl grovmalt bygg
  • 8 dl vann
  • 1 liten ts salt
  • 50 g hel bokhvete
  • 10 tørkede aprikoser
  • en liten bunt fersk brennesle

Slik gjør du:

  • Skyll brenneslene grundig og hakk dem fint.
  • Skjær aprikosene i fire.
  • Ha alt i en gryte, brennesler, trekornblandingen og bokhveten.
  • Kok på middels varme i 5–10 minutter, helt til kornene har tatt til seg all væsken og grøten har fått en kremet struktur. Smak til med salt.

RABARBRASIRUP

Du trenger:

  • 750 g fersk rabarbra
  • 250 g rørsukker (avhenger av hvor sur rabarbraen er – smak deg frem)
  • 1 hel vaniljestang
  • 2 dl vann
  • 100 g gresskarkjerner
  • 1 pære

Slik gjør du:

  • Skjær bladene av rabarbraen og skyll grundig. Bevar den hvite roten nederst på hver stilk, for her ligger den mest konsentrerte smaken.
  • Skjær rabarbrastilkene i 3 cm lange stykker, og ha dem i en gryte sammen med rørsukker og vann.
  • Skrap frøene ut av vaniljestangen og bland dem i gryten sammen med selve stangen og rørsukkeret.
  • Kok til rabarbraen er mør, og smak til med rørsukker. Hell massen opp i en sil og la den dryppe av.
  • Tørrist gresskarkjernene i en panne til de begynner å poppe. Avkjøl.
  • Del en pære i biter og ha over grøten sammen med gresskarkjerner og rabarbrasirup.
Netboard will be here

GRØT TIL MINI:

4–6 måneder

Maisgrøt

Du trenger:

  • 20 g maismel
  • 100 ml kokende vann
  • 50 ml morsmelkerstatning eller morsmelk

Slik gjør du:

  • Ha melet i en skål, hell kokende vann over og rør rund.
  • Tilsett så morsmelk(erstatningen) og rør rundt. 

Bokhvetegrøt

Du trenger:

  • 20 g bokhvetemel
  • 100 ml kokende vann
  • 50 ml morsmelkerstatning eller morsmelk

Slik gjør du:

  • Ha melet i en skål, hell kokende vann i litt om gangen mens du rører.
  • Tilsett til slutt morsmelk(erstatning) og rør rundt.

6–11 måneder 

Speltgrøt

Du trenger:

  • 20 g speltmel (speltflakene skal være finmalt)
  • 50 ml kokende vann
  • 10 ml morsmelkerstatning eller morsmelk

Slik gjør du:

  • Ha melet i en skål, hell kokende vann over og rør rundt.
  • Ha så i morsmelkerstatning og rør rundt.
  • Grøten skal stå og trekke i 1–2 minutter.

Hirsegrøt

Du trenger:

  • 20 g hirseflak (må være finmalte)
  • 80 ml kokende vann
  • 20 ml morsmelkerstatning eller morsmelk
  • 1 ts smør eller olje

Slik gjør du:

  • Ha melet i en skål, hell kokende vann over og rør rundt.
  • Bland så inn morsmelk(erstatning) og smør eller olje og rør rundt.
  • Grøten skal trekke i 1–2 minutter. 

12–24 måneder

Firkornsgrøt

Du trenger:

  • 30 g firkonsblanding (må være finmalt)
  • 85 ml kokende vann
  • 1 ts smør eller olje

Slik gjør du:

  • Ha melet i en skål, hell over kokende vann og rør rundt.
  • Ha så i smør/olje og la grøten trekke i 1–2 minutter. 

Havregrøt

Du trenger:

  • 30 g havregryn (må være finmalt)
  • 95 ml kokende vann
  • 1 ts smør eller olje

Slik gjør du:

  • Ha melet i en skål, hell kokende vann over og rør rundt.
  • Ha så i smør/olje og rør og la grøten trekke i 1–2 minutter. 

Toppinger til barnegrøten

Eplemos

Du trenger:
(1 glass på 200 g)

  • 170 g eple
  • 30 g potet

Slik gjør du: 

  • Skyll eplene og potetene, skrell og skjær i mindre biter. Kokes møre.
  • Hell av vannet og kjør i en blender/stavmikser til fin mos.
  • Skåld rene glass med kokende vann før du fyller på mosen og lukker med lokk.
  • La glasset avkjøles i romtemperatur en times tid før det settes i kjøleskap.

Gulrotpuré

Du trenger:

  • (1 glass på 200 g)
  • 180 g gulrot
  • 20 g potet

Slik gjør du: 

  • Skyll gulrøttene og potetene, skrell og skjær i mindre biter. Kokes møre.
  • Hell av vannet og kjør i en blender/stavmikser til en fin pure.
  • Skåld rene glass med kokende vann før du fyller på pureen og lukker med lokk.
  • La ­glassene avkjøles i romtemperatur i en times tid før det settes i kjøleskap.

OBS! Hygienen er svært viktig! Frukt- og grønnsaksmosen lages uten konserveringsmidler eller tilsatt sukker, og den har derfor kortere holdbarhet. Mosen har en holdbarhet på sju dager i kjøleskap, MEN det krever god hygiene: Rene hender, rene råvarer, rene kjøkkenredskaper (også skjærefjøl, kjøkkenhåndkle og kluter) og rene, steriliserte glass (som er skåldet i kokende vann).

Stats read: 
1 645
Stats like: 
2
↓ Artikkelen fortsetter under