• BAKT TORSK PÅ EN TIRSDAG? Hvorfor ikke, sier superkokk Terje Ness. Planlegg alle ukens middager på søndag, er hans tips.

Fem digge hverdagsretter

You are here

Med litt forberedelser, kan du spise lammeskank og bakt torsk midt i uka.

Bakt torsk med soya og grønnsaker

Dette trenger du:

  • 600 g torskefilet
  • 200 g gulrøtter
  • 4 vårløk
  • 1 liten pakke sukkererter
  • 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss soyasaus
  • 8 ss brunet usaltet smør
  • salt, pepper, solsikkeolje

Slik gjør du:

  1. Lag fire like porsjoner torsk, ha det på et ovnsbrett som er smurt med solsikkeolje, krydre fisken med salt og kvernet sva rt pepper. Stek i ovnen.
  2. Skrell og kutt grønnsakene, kok i lettsaltet vann.
  3. Anrettes under fisken når den er ferdig.
  4. Brun smøret på forhånd. Finhakk sjalottløk og hvitløk og stek lett i en gryte. Ha i soyasausen og det brunede smøret. Sausen skal bare varmes opp, ikke koke. Ha sausen over og rundt fisken.

Lammeskank, potetpuré og rotgrønnsaker

– Dette er billig, steingodt og enkelt. Bruker du lammeskank som kommer i vakuumposer med kraft, koker du hele posen i en kjele, og så har du det litt i ovnen etterpå. Dette lager seg selv. 

Dette trenger du:

  • 4 stk. lammeskank (Rema 1000 har lammeskank i vakuumpose med kraft, følg oppskriften på pakken)
  • 100 g sellerirot
  • 100 g gulrot
  • 100 g persillerot
  • 100 g kålrot
  • 100 g poteter
  • 1 liten pakke grønne asparges
  • timian, rosmarin
  • 50 g usaltet smør
  • 2 sjalottløk
  • 8 fedd hvitløk
  • 1 dl rødvin
  • 6 dl lammekraft
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Kutt grønnsakene i små terninger og stek i solsikkeolje. Bland så inn finhakket sjalottløk og hvitløk. Smak til med salt og pepper. Legg grønnsakene først på tallerkenen, sammen med kokt asparges.
  2. Ta vare på kraften fra kjøttet, kok opp og rør inn usaltet smør og til slutt fin­kuttet timian og rosmarin. Smak til med salt og pepper.
  3. Server gjerne potetpuré til.

Tips: Hvis du skal ha gjester hjemme, gjør så mye som mulig klart på forhånd. Til og med kjøttet kan stekes ferdig, og så bare varmes opp rett før servering.

Netboard will be here

Ovnsbakt svinenakke med stekt kål

– Dette er billig og godt kjøtt. Stek hele stykket og skjær det opp. Det er godt å ha kål ved siden av; god, vanlig hodekål som du finsnitter, bruner i smør og krydrer med salt og pepper. Her kan du gjerne ha med noen små tomater, og også servere med poteter eller en salat. Hell over litt olivenolje.

Dette trenger du:

  • 600 g svinenakke
  • 400 g hodekål
  • 12 små sherrytomater
  • 4 dl rødvinssaus
  • 50 g usaltet smør
  • 1 liten bunt bladpersille
  • salt, pepper, solsikkeolje

Slik gjør du:

  1. Krydre svinenakken med salt og kvernet svart pepper. Brunes i stekepannen på alle sider, stekes så videre i ovnen på 180 grader i 20 min. La den hvile i 10 min før du skjærer den opp. Snitt kålen fint og stek den i stekepanne 
  2. i solsikkeolje. Rett før servering har du i smør, smakes til med salt og pepper. Bland i tomatene og la de bli varme sammen med kålen.
  3. Rødvinssaus kan du kjøpe ferdig i fersk tilstand fra Stange Gårdsprodukter.
  4. Server gjerne med en god potetpuré ved siden av.

Blåskjell med tomat og koriander

Dette trenger du:

  • 1 kg blåskjell
  • 1 potte koriander
  • 1 rød chili
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 tomater
  • 1 ss soyasaus
  • 1 dl hvitvin
  • 2 sjalottløk

Slik gjør du:

  1. Kok opp hvitvin, ha i blåskjellene sammen med finhakket hvitløk, chili og tomater. Kok under lokk til skjellene åpner seg.
  2. Ha så i soyasaus og finhakket koriander.
  3. Da er blåskjellene klare for servering med litt nystekt brød til.

Entrecôte med aspargesbønner

Dette trenger du:

  • 600 g entrecôte
  • 200 g aspargesbønner
  • 200 g assortert sopp
  • 12 sherrytomater
  • 2 dl olivenolje
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 dl rødvinssaus
  • 1 ss estragon
  • 50 g usaltet smør

Slik gjør du:

  1. Stek kjøttet (følg oppskrift på pakken dersom du kjøper vakuumpakket, eller spør i kjøttdisken om hjelp hvis du er usikker).
  2. Snitt bønnene på langs og kok i saltet vann i 4 min.
  3. Sylt tomatene i olivenolje, hvitløk, salt og pepper i 5 min.
  4. Stek soppen i solsikkeolje, smak til med salt og pepper, rett før servering har du i 25 g usaltet smør.
  5. Sausen kan du kjøpe ferdig (fersk rødvinssaus får du fra Stange gårdsprodukter), ha i 1 ss finhakket estragon og 25 g usaltet smør.

Tips: Bønnene kan kokes (blancheres) i saltet vann på forhånd og så oppbevares i kjøleskapet. Da har du de bare litt i stekepanna rett før servering.

Tips #2: Biffen kan du steke dagen før servering: Ha den i varm panne så den får stekeskorpe, så inn i ovnen på 180 grader i 10 minutter. Dagen etter setter du den i ovnen på ca. 150 grader i 10 minutter.

Stats read: 
16 292
Stats like: 
76
↓ Artikkelen fortsetter under