• FAVORITTROMMET: Balkongen har utgang fra kjøkkenet og er i bruk hele året. Om vinteren liker Marianne og Mathea å sitte her ute med skinnfeller og pledd og varm kakao. I bakgrunnen henger fire pakker, en til hver søndag i advent.

 • JULESTEMING PÅ BALKONGEN: Her sitter de med skinnfeller og store kopper kakao og lat julens ro synke.

 • JULEKRYBBEN: Marianne kjøpte den da hun var gravid med Mathea, og siden har den blitt satt frem hver eneste jul. – Jeg synes det er viktig å finne frem de samme tingene hvert år. Jeg husker jo det fra jeg selv var liten, hvor koselig det var.

 • GJENNOMFØRT: I Mariannes stue er hver krok, vegg, bord og hylle pyntet til jul, uten at det ser overlesset ut. Hun tar frem de samme tingene hvert år og stiller opp små stillebener med pynt og granbar.

 • BAMBI: Små rådyr pynter opp til jul!

 • TIPPOLDEMOR: Bildet av Matheas tippoldemor har fast plass på veggen. Hun bodde også i byen, og Matheas oldemor gikk på Bolteløkka skole, akkurat som Mathea.

 • UTNYTTET PLASSEN: Smarte løsninger i familiens entre for å skape mest mulig oppbevaring på liten plass.

 • MMMM!: Hjemmelaget kakao og fine pepperkaker hører julen til - og begynner du tidlig med juleforberedelsene, er desember bare å nyte!

Julestemning på Bislet

You are here

Hjemme hos Marianne og familien venter de ikke med julepynten til i siste liten. Her hentes eskene med julepynt frem til adventstiden, og i leiligheten på Bislett er det jul i hver krok.

Hos noen er det nok med et juletre, et par stjerner i vinduene, ungenes nisser og noen ekstra stearinlys. Det holder ikke for Marianne Haga Kinder. Når det er jul hos henne, mannen Pål og datteren Mathea (7) i leiligheten på Bislett, da er det jul i hver krok.

Marianne Haga Kinder (43) 

bor sammen med mannen Pål, datteren Mathea (7) og hunden Casper. Leiligheten på Bislett i Oslo ligger i en gammel bygård fra 1896, og har 100 kvadratmeter fordelt på kjøkken, stue, spisestue, gang, to bad og to soverom. Familien har flyttet etter at denne saken ble laget. Marianne jobber som kommunikasjonsansvarlig i Home & Cottage og står bak Inspirasjonsguiden.no (Instagram: inspirasjonsguidennorge).

– Ja, jeg ordner ganske mye. Jeg begynner å pynte tidlig og som oftest pyntes juletreet andre søndag i advent.

– Det kommer av at vi nesten alltid er i leiligheten vår på Norefjell i romjulen, så da gjelder det å ha mest mulig jul her hjemme på forhånd. Jeg pakker den nemlig ned igjen før vi reiser bort. Når vi kommer tilbake fra Norefjell, da er vi ferdige med jul.

FAST JULETREMANN.
Det er like stas tidlig i desember hvert år. Å pakke opp juleeskene og finne frem den gamle pynten er noe av det fineste med hele julen. Hvert eneste år kommer litt ny julepynt til samlingen, men den gamle er finest.

Det aller gjeveste er alle nissene og tingene Mathea har laget, og som får plass på hyllen på kjøkkenet. Og så er det julekrybben. Den kjøpte Marianne da hun gikk gravid med Mathea, og den betyr mye for dem begge to.

Hele leiligheten pyntes med små stilleben av granbar, julekuler og lys, og i år er det svarte lys som gjelder.
– Bortsett fra på julaften. Når de gamle kommer, da dekker jeg med hvite lys. Jeg tror ikke de er like begeistret for svarte lys som det jeg er, ler Marianne.

Netboard will be here

Hvert år rusler den lille familien bort til Bislett stadion og kjøper juletre og julenek av den faste juletremannen. Det koseligste er selvsagt hvis det er snø, og de kan ta treet på akebrettet. Det skjer dessverre ikke hvert år.

Men hvert år er det familieselskap første søndag i advent, det er Putti Plutti Pott, pepperkakebaking med kusinene, juleverksted og grøtfest med venner noen dager før jul. «Akkurat som i fjor», som de sier i Svingen.


TRE I KURV: Marianne har rett og slett satt hele juletrefoten ned i en kurv. Mye finere!, synes hun.

Mariannes beste juletips

 • Jeg liker best å pynte med elementer fra naturen. Gå tilbake til gamle tradisjoner – hent dekorasjoner gratis       i skogen: Kongler, mose, greiner, minijuletrær.
 • Lag julegaver til besteforeldre. La barna bake pepperkaker som de pynter og putt dem i syltetøyglass. Pynt glassene med et fløyelsbånd og bilder av barna.
 • Sett pynten sammen i tablåer i stedet for spredt rundt omkring.
 • Begynn tidlig nok. Unngå stress i slutten av desember!

JULESTEMNING MIDT I BYEN.
Marianne jobbet i hotellbransjen i mange år, og dyrket interiørinteressen ved siden av. Etter hvert ble interessen jobb, og som kommunikasjonsansvarlig i interiørkjeden Home & Cottage får hun boltret seg både på jobb og hjemme i den 100 kvadratmeter store leiligheten.

Den ligger i en typisk Oslo-bygård fra 1896, hvor rommene har stor takhøyde, sirlig stukkatur og gipsroser. Da Marianne og Pål kjøpte leiligheten for åtte år siden, var den nyoppusset, men med mørkebrune gulv. Etter noen år tok de det store steget og malte alle gulvene hvite, noe de er svært fornøyd med.

– Det er helt utrolig hvor mye lysere hele leiligheten ble med de hvite gulvene. Alt synes på dem, men det tåler vi, sier Marianne entusiastisk.

Senere har de også pusset opp kjøkkenet, og satt inn ny kjøkkeninnredning fra Ikea med overskap som når helt opp til 1800-talls takhøyde. Det gjelder å utnytte plassen når man bor i byleilighet.

De hundre kvadratmeterne er fordelt på kjøkken, stue, spisestue, gang, to bad og to soverom, men noe av det Marianne setter størst pris på med leiligheten, er balkongen. Hadde det ikke vært for den, hadde familien antagelig ikke bodd i leiligheten i så lang tid. Balkongen har utgang fra kjøkkenet, og brukes absolutt hele året.

– Om vinteren sitter vi her ute med skinnfeller og tepper og pledd og drikker varm kakao og bare hører på stillheten. Midt i byen. Tenk på det? Er det ikke fint?


TIL TAKET: De gamle kjøkkenskapene er blitt byttet ut med ny innredning fra Ikea, som går helt opp til det høye taket.

Stats read: 
4 474
Stats like: 
6
↓ Artikkelen fortsetter under