• NYOPPUSSET: Da familien kjøpte huset i 2012, brukte de et halvt år på å pusse opp før alt var klart.

 • LONDON FAMILY: Nicoline, Marcus, Joshua, Casper og Emilia. I fjor sommer ble hagen både utvidet og oppgradert, og har nå plass til både lekeapparater og trampoline.

 • NYTT: En av de største tingene de gjorde under renoveringen, var å bygge ut kjøkkenet, og rive en vegg mellom to stuer. Etter utbygging ble kjøkkenet på hele 50 kvadratmeter, og det er her hverdagene stort sett tilbringes.

 • FORLENGELSE AV KJØKKENET: Den hyggelige sittekroken hører hjemme på kjøkkenet som er på hele 50 kvadratmeter. Det er her hverdagene tilbringes.

 • KLASSISK: Her sitter lillebror Casper nederst ved trappen. Snart er han vel klar for å begynne klatringen i den klassiske, engelske trappen også.

 • HER BOR ...: Gangen preges av at dette er en familie på fem.

 • Emilia, 4 år: Synes hun har et veldig fint rom, men noen ganger overnatter hun hos storebror Joshua.

 • PEIS PÅ ROMMET: I tradisjonell, engelsk stil er det peis på mange av soverommene – også Joshua sitt.

 • HJELPER HVERANDRE: Badekaret i ett av husets tre baderom, blir flittig brukt av barna.

– Plass er luksus i London

You are here

Nicoline Vormedal bor i et lekkert hus med egen hage i London. Men hun drømmer om en «hytte» i Oslo.

– Jeg var ikke så klar for å komme hjem til Norge, så jeg bestemte meg for å bo en stund i London. Jeg jobbet med markedsføring og reklame, og på den første arbeidsplassen min møtte jeg Marcus. Siden har jeg bare blitt, sier Nicoline og smiler stort.

Nicoline Vormedal Sandwith (36) bor i London med sin engelske mann Marcus (41) og barna Joshua (7), Emilia (4) og Casper (10 mnd.). Før hun ble mamma, jobbet Nicoline med markedsføring og reklame, og mens hun har vært hjemme med barna har hun tatt en bachelor i foto og kunsthistorie. Hun vet ennå ikke riktig hva hun skal bli når hun blir stor, men vil gjerne jobbe med foto eller design og interiør senere.

Hun trives godt i huset i Clapham, omtrent 20 minutter med tuben fra Leicester Square. Hus er dyrt i London, og etter å ha bodd trangt i noen år, fant de endelig huset de ville ha.
– Denne gaten er litt spesiell, med en litt annen type hus enn andre i området rundt her, så det var egentlig bare i denne gaten vi kikket, sier Nicoline.

Da de endelig fikk tilslag på drømmehuset, hadde deres eget hus på den andre siden av parken steget betraktelig i pris på grunn av nærmeste skoles gode omdømme, mens husene i Nicolines drømmegate – som hørte til en dårligere skole – fortsatt hadde lavere priser. En god deal, med andre ord.

Enda bedre ble det av at Joshua (7) rakk å begynne på den gode skolen mens de ennå hadde den gamle adressen, og at søsknene også kommer til å starte på den samme skolen på grunn av søskenprioritering.

– Boligpriser handler mye om skoler her i England, det er stor forskjell på skolene, så når en offentlig – og gratis – skole er god, skyter boligprisene i været.
– Det høres ut som om vi har lagt en veldig strategisk smart plan, men vi har egentlig ikke det. Vi har bare hatt litt flaks, sier Nicoline, som likevel er storfornøyd med utfallet.

Netboard will be here

PRAKTISERER DEN NORSKE ARVEN.
Da vi snakker med henne har hun nettopp kjørt Emilia (4) til den norske barnehagen, hvor storebror Joshua også gikk det siste året før han begynte på skolen.

– Det er fint for dem å lære litt mer av det norske språket og kulturen. Og ikke minst å være ute og leke i allslags vær, sier Nicoline, som ikke er mer preget av engelsk kultur enn at hun praktiserer den norske arven om frisk luft.

– De engelske mammaene synes det er veldig spesielt at jeg lar Casper (10 mnd.) sove ute i vognen selv om det er kaldt, og jeg synes jo heller ikke det er noen grunn til å være inne hele dagen selv om det regner. På den annen side er jeg nok preget av engelsk oppdragelse da jeg synes det er viktig at barna skal lære å være høflige. Det ville blitt sett rart på her om ikke barna hilste og sa takk og unnskyld. Men det synes jeg uansett er gode ting å ta med seg.


KOSELIG MED PEIS: Under oppussingen ble de mange peisene i huset malt svarte. 

BARNEHAGE ER DYRT.
Nicoline jobbet med markedsføring frem til hun ble mamma, og siden har hun vært hjemme eller studert. Det er ikke like enkelt at begge jobber i England som i Norge.

– Da jeg jobbet, var jeg aldri hjemme før klokken 19. Det er forventet at du skal være tilgjengelig, og du hører aldri at en mann må gå fra jobb fordi han skal hente barn.
– Dessuten koster en barnehageplass 14–15.000 kroner i måneden, så de fleste velger å være hjemme med barna til de begynner på skolen. Siden min mann, som er fem år eldre, var lenger foran meg i karriereløpet og tjente bedre, var det åpenbart for oss hvem som skulle være hjemme, og for meg har det føltes helt greit.

Med en mann som jobber lange dager, og for å få logistikken til å gå opp med studier og henting og levering av barn på ulike plasser, har familien det siste året hatt norsk au pair.

– Vi vil ha en norsk au pair for at barna skal bli enda bedre i norsk, men det er ikke lett å få norske au pairer for tiden! Det er ikke så mange som vil være det. Men det har fungert veldig bra i år, så vi får håpe at vi er like heldige neste år, sier Nicoline.


NORSK MAMMA I ENGLAND: – Folk her reagerer på at jeg lar Casper sove ute selv om det er kaldt. 


Viktigst når du bor med barn

 • Å ha en Tripp trapp-stol fra Stokke! De er jeg veldig glad i.
 • Å ha litt plass, både ute og inne. Det er deilig å kunne slippe barna rett ut, uten å måtte pakke med seg en bag og gå i parken hver gang man skal ut.
 • Jeg synes også det er viktig at barn lærer seg å ha respekt for ting, og at det er noen ting de må behandle forsiktig.

– PLASS ER LUKSUS I LONDON.
De kjøpte huset i 2012, og bodde der i seks måneder før de innså at de måtte pusse opp alt. De flyttet ut i tre måneder mens håndverkerne holdt på, og bodde i én av tre etasjer uten kjøkken i to måneder etter at de flyttet hjem igjen. Men etter å ha bygget ut kjøkkenet, åpnet opp mellom to stuer og malt gulv og vegger, er Nicoline svært fornøyd med resultatet.

Hus i London er ofte små og trange, men etter utbyggingen er hele huset på omtrent 260 kvadratmeter, med cirka 50 kvadratmeter kjøkken, to stuer, fem soverom og tre bad.

– Plass er luksus i London, mange bygger ut slik som vi har gjort, eller innreder loft eller bygger kjeller. Jeg føler meg veldig heldig som har så god plass her. Vi har også fått større hage, og det er deilig å slippe å gå i parken hver gang vi skal ut. Her har barna trampoline og lekeapparater og det er bare å slippe dem rett ut.

Da de bygget ut kjøkkenet, fikk de også plass til et stort vaskerom og et boot room, som det kalles på engelsk. Det ligger ved siden av inngangsdøren, og er kanskje det rommet Nicoline er mest glad i i hele huset.

– Det er så deilig å ha et sted å sette sko og jakker og vogner og alt det der – uten at det står i veien i gangen, sier Nicoline og ler av sitt eget, praktiske mammafokus.

HYTTE I OSLO?
Casper er bare 10 måneder og skal være hjemme med mamma en god stund til. Mens hun har vært hjemme, har Nicoline tatt en bachelor i fotografi og kunsthistorie, og dét sammen med interessen for design og interiør gjør at hun leker med tanken på å bytte beite når hun en dag skal tilbake i jobb igjen.

– Jeg kunne godt tenke meg å jobbe med foto eller design og interiør. Interiør har alltid vært en interesse for meg, og kanskje spesielt etter at vi flyttet hit. Tidligere har vi vært på vei til noe annet, da har det ikke vært like interessant å dyrke den interessen.

Kanskje får familien etter hvert et sted i Norge også, ikke først og fremst for at Nicoline skal få utløp for sin interiørinteresse, men av mer praktiske hensyn.

– Vi kunne godt tenke oss en leilighet i Oslo som kan være vår «hytte». Vi har vurdert en vanlig hytte, men det er greit å slippe å være avhengig av bil. Uansett hadde det vært deilig å ha vårt eget sted når vi er hjemme, og en leilighet kunne vi leid ut når vi ikke brukte den selv. Men boliger er dyrt i Norge også, så vi får se, sier Nicoline.

Stats read: 
2 737
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under