• MANGE FINE STUNDER: Du kommer til å bruke mye tid med babyen din på stellebordet - en tid du kommer til å sette stor pris på. Ikke bare skal bleiene skiftes, men det skal vaskes, smøres og koses MYE her.

Alt på stell

You are here

Stellebordet skal være både hyggelig, praktisk og ikke minst trygt. For det er ikke tvil om at dere kommer til å tilbringe mange timer der.

Gjenbruk er smart. Pengene løper når du får barn. Det er nok av ting du «må» kjøpe, men alt trenger ikke å være nytt eller dyrt for å få et fint og praktisk babyrom.

Sjekk foreldres og besteforeldres loftsboder, gå på loppis eller søk på Finn.no. Byggvarehusene har rimelige trehvite hyller og knagger som blir fine med et malingsstrøk. Skoesker blir fine oppbevaringsesker når de blir trukket med fargerikt papir.
Minikommoden på stellebordet er fra Ikea, men er helt ugjen­kjennelig etter at den er trukket med stoff i ulike grønnfarger. Stolen er enda et bruktfunn som har fått et malingsstrøk og nytt stoff på setet. «Uroen» over stellebordet har vi laget selv. Se beskrivelse.

Et trygt stellebord

  • Hvis du kjøper et stellebord, bør det ha et godkjennelsesmerke og en klar monteringsanvisning.
  • Stellebordet må være helt stabilt. Har det hjul, skal to av dem kunne låses.
  • Stellebordet skal være minst 60 x 60 centimeter, så barnet kan snu seg uten at armer og ben stikker ut over kanten.
  • Stellebordet bør være mellom 85 og 90 centimeter høyt så både mamma og pappa har optimal arbeidshøyde. Er det stor høydeforskjell på dere, kan den laveste eventuelt stå på en stødig krakk.
  • Det beste er hvis stellebordet har høye kanter på minst to av sidene. Babyen ligger tryggest hvis stellebordet står inn mot en vegg.
  • Stellematten bør ikke inneholde PVC, og hvis den har et trekk, bør det kunne tas av og vaskes.
  • Hold øye med babyen: Gå aldri fra babyen nå han ligger på stellebordet, og hold alltid en hånd på ham hvis du strekker deg for å få tak i noe eller bøyer deg for å hente noe i skuffen. Selv om babyen ikke er begynt å snu seg ennå, så skjer det plutselig.

Kommoden blir stellebord

Vi har laget stellebordet ved å feste en plate på toppen av en kommode. På den måten kan babyen ligge helt utstrakt på stellematten og med hodet mot veggen. Kommoden står støtt og tåler vekten av et barn. I tillegg har den praktiske skuffer så du har det du trenger for hånden.

Sånn gjør du:

  • Platen er skåret ut av en MDF-plate. Har du en stikksag, er det ikke vanskelig å få til. Hør eventuelt med et byggvarehus om de kan gjøre det for deg. Skru den fast til toppen av kommoden, så platen ikke vipper.
  • Slip platen med sandpapir og mal den to ganger med hvit maling. Velg en maling som tåler at du tørker av den med en fuktig klut.

I glass og ramme

Den ene rammen har vi trukket med småblomstrete stoff. Den andre har vi malt lyseblå. Rammene har vi kjøpt på loppis. Lignende retrotapet får du tapetshop.no.

Praktisk oppheng

Det kan være greit med en hylle med knagger til å henge småplagg på. Knaggrekken har vi funnet på loppemarked og malt i en kraftig blåfarge, fargekode 1050-B10G.

Netboard will be here

Mye moro på en snor

Lille Silas synes det er kjempemorsomt med den hjemmelagde uroen. Det er stimulerende for babyen å ha noe å kikke på mens dere steller ham. Vær kreativ, alt mulig kan brukes på en uro, så sant den ikke inneholder løse smådeler som babyen kan sette i halsen. Plasser uroen i en høyde som gjør at babyen kan strekke seg etter den.

Sånn gjør du:
Lag dusker av fargerikt garn (husker du hvordan vi gjorde det på barneskolen?). Lag flere i litt forskjellige størrelser. Heng duskene, noen stoffigurer og et par bjeller på en snor. Fest snoren godt i to kroker under hyllen.

Få overblikk

I kommodeskuffene har vi satt inn smarte oppbevaringsesker fra Ikea som gjør at alt i skuffen har sin plass. De heter Komplement og fås som et sett med seks esker i forskjellige størrelser til kr 75,-.

Mønstrete minikommode 

Minikommoden er fra Ikea, men lignende kan kjøpes for eksempel på Jysk, Bohus og lignende butikker. Vi har trukket den med stoff.

Sånn gjør du:
Ta mål av kommoden og klipp ut stoff etter målene. Legg på litt slik at du får trukket stoffet rundt hjørnene. På skuffene bør stoffet gå kant i kant slik at skuffene ikke blir for trange. Lim stoffet på med decoupagelim fra hobbybutikken. 

Dekorativ oppbevaring

Du kan enkelt gjøre hyllene litt mer sprelske. Sånn gjør du: Mal hyllen i den fargen du vil ha den. Mål hyllerommene innvendig, og klipp ut mønstrete tapet i dette målet. Bruk gjerne tapet i forskjellige mønstre. Her har vi klippet ut seks kvadrater. Lim dem fast med tapetlim til bakveggen på hyllen.

Settekasse med farge

Settekassen har vi nesten ikke sett snurten av siden 80-tallet, men den er utrolig fin til alle småting som ellers bare ligger og støver. Vi har malt kassen turkis, og de små rommene er pyntet med forskjellige stoff- og tapetrester.

Sånn gjør du:
Mal settekassen. Vi har brukt en turkis farge som heter 1050-B80G. Mål opp de små rommene i settekassen og klipp ut stoff- og tapetrester etter målene. Lim dem fast med decoupagelim som du får i en hobbybutikk. Apen i teak fra Kay Bojesen er en dansk designklassiker, og fås blant annet hos royaldesign.no.

Tripp trapp tresko

Oppbevaringsesker med lokk rommer det meste og er praktiske, fordi de kan stables oppå hverandre. På den måten stjeler de ikke gulvplass.

Stats read: 
4 787
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under